Българите не са имигранти, те са членове на ЕС

В интервю за „Дейли телеграф“, посланикът ни в Лондон Константин Димитров обяви за „неприемливи и предубедени коментарите“ на някои политици и тиражирането им в медийте, които нараняват националното достойнство и превръщат българите в изкупителни жертви за проблемите в британското общество. Той напомни, че България е пълноправен член на европейското семейство от 2007 г. и „имигранти са тези, които имат нужда от виза, за да влязат във Великобритания, а българите сме свободнодвижещи се граждани на ЕС”. Тази позиция бе изразена на фона на възникналите противоречия в управляващата Великобритания коалиция и разгорещеното дебатиране на плана на премиера Дейвид Камерън за ограничаване на достъпа на мигранти от страни от ЕС.
Британското правителство вече месеци отказва да назове обоснована цифра на очакваните български и румънски граждани след 1 януари 2014г., които са основни персонажи във формиращата обществената нагласа апокалиптична картина на срив в социалната политика, здравеопазването и образованието. Посланик Димитров опонира преценката на лобистката група MigrationWatch UK, че Островът трябва да очаква ежегодено между 30 хил. и 70 хил. имигранти от двете страни през следващите пет години. По официални данни на Националния статистически офис, към месец юли 2012г., 94 хил. румънци и 47 хил. българи пребивават постоянно в Кралството. Димитров коментира, че въпреки наложените ограничения, нито една молба от британски работодатели, които искат да наемат на работа български граждани, не е била отхвърлена от влизането на страната в Европейския съюз. На практика това означава, че повечето българи, които са пожелали да работят на Острова, вече са го направили и няма причина за лавинообразно нарастване на броя на хората, които биха дошли да работят от началото на следващата година. Неговите очаквания са за не повече от 8 000 българи да опитат късмета.
Димитров определи твърдения, че българското правителство насърчава хората да търсят работа в чужбина за напълно несъстоятелни в момент, когато България страда от „изтичане на мозъци” сред квалифицирани кадри, като лекари, медицински сестри, финансисти, предприемачи. „Ако сте член на ЕС, има конкуренция за всички работни позиции, които се предлагат. Това е въпрос на умения, мотивация на хората и всеки трябва да се състезава за позиции на еднаква основа, ако всеки кандидат е гражданин на ЕС”, каза посланикът по повод обвиненията, че българите крадат работните места на гражданите на страните, в които имигрират.

Коментари

Вашият коментар