Българин осъди британски работодател

Българинът Петко Георгиев от Грамада, Видинско осъди британския си работодател за обида, расова дискриманация и липса на писмен договор за работа.
Петко разказа пред БНТ, че въпреки принципа да се въздържа от коментари по отношение на продължаващата вече година медийна истерия срещу отпадането на ограниченията към трудовия пазар за българи и румънци от 1 януари 2014г., не се е стърпял и е опонирал на обидните и откровено дискриминационни изказвания на работодателя и колегите си. Повод за това станало участията на английския националист и лидер на Британската партия на независимостта Найджъл Фарадж по британските медии. Достойното поведение на българина очевидно е подразнило работодателя, защото няколко дни по късно той е съкратен.
Петко Георгиев стига до заключението, че в конкретения случай, естественият изход от ситуацията е да се обърне към съда и посъветва „всички българи, не само във Великобритания да си търсят правата“. „Ние не източваме тяхната социална система, ние допринасяме“, категоричен е Петко.
След няколкомесечна борба Петко осъжда работодателите си за директна дискриминация и за обида на расистка основа. Британският съд отсъдил в полза на Петко Георгиев, но не признал жалбата за липса на писмен договор за работа и съкращение във връзка със възникналата ситуация.

Коментари

Вашият коментар