Бъкингамски дворец

Бъкингамския дворец има 775 стаи. Те включват 19 церемониални зали (State Rooms), 52 кралски спални и спални за гости, 188 спални за служители, 92 офиса и 78 бани. Той е обзаведен и украсен с безценни произведения на изкуството, които са част от Кралската колекция и едина от най-големите художествени колекции в света днес, но не е художествена галерия или музей.

Бъкингамския дворец е служил за официална лондонска резиденция на британските суверени от 1837 г. , а днес е административен щаб на монарха и кралското семейство и е един от малкото останали в света работещи дворци. Освен резиденция и дом на кралското семейство, дворецът е също така е място за кралски церемонии и държавни посещения.

През август и септември, когато кралицата е на ежегодното си посещение в Шотландия, деветнадесет церемониални зали са отворени за посетители.

За посещения е отворена и кралската конюшна (the Royal Mews). В Royal Mews се помещават държавните превозни средства – карети, теглени от коне и леки автомобили, използвани за коронации, държавни посещения, кралски сватби и други официални ангажименти. Посетителите могат да видят златната карета, която за последно е използвана по време на златния юбилей на кралицата през 2002 г..

В Кралската галерия (The Queen’s Gallery) в Бъкингамския дворец посетителите могат да разгледат част от богатата кралска колекция, съдържаща предмети на изкуството от цял свят. Експонатите се подменят периодично.

Коментари

Вашият коментар