Брюксел прекъсва парите по програма Околна среда

Службите на Еврокомисията днес са ришили да прекъснат плащанията за България по програма „Околна среда“, съобщи БТА позовавайки се на говорителя на еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хан.

Проблеми в начина на работа по програмата, слабости със системата за обществени поръчки, както и проверките по процедурите, това са причините за решението. В своя защита комисията отбелязва, че взима тези мерки с цели предпазна мярка, за злоупотреба при управлението на плащанията. Комисията досега е изпратила 140 писма за спиране от началото на годината, почти за всички държави от ЕС.

Процедурата по изплащанията предвижда да се преусваноят, едва когато се вземат необходимите мерки за сигурност. Също така се подчертава, че България показва добри общи стандарти при одита в настоящия програмен период, но и също така са необходими доста подобрения при управлението на програма „Околна среда“.

В четвъртък вицепремиерът информира Народното събрание, че вече са предприети действия по отстраняването на причините, довели до днешното решение. Очаква се плащанията да бъдат възобновени в кратки срокове!

Коментари

Вашият коментар