Борисов се готви като Тръмп да оспорва честността на изборите

Подгответе се за спор за измама à la Тръмп след българските избори.“ Под това заглавие Ингмар Невеус от „Дагес Нюхетер“ коментира за читателите на водещия шведски вестник вота и какво предстои. Според него точно това подготвя Бойко Борисов, който непрекъснато поставя под съмнение честността на вота.

Поради това едва 18% от симпатизантите на партията му ГЕРБ са убедени, че тези избори ще бъдат честни.

„Колко пъти хората могат да ходят на избори?“ е с въпросът, който кореспондентът за ЕС и Балканите повдига в коментара си, който не обвързва с позицията си редакцията. Невеус смята, че толкова много избори за по-малко от 8 месеца не са добра реклама за българската демокрация. „И има много сигнали, че най-голямата партия вече планира да обвини опонентите си в измама“, допълва той.

Невеус, подобно на публикациите в много други чуждестранни издания, изброява, че България е най-бедната в ЕС и вероятно най-корумпираната, както и с най-ниското ниво на ваксиниране и най-високата смъртност от COVID-19 на глава от населението – „почти 200 души всеки ден“. Една от основните причини ударът от пандемията да е толкова тежък, е че страната на практика е без редовно правителство в по-голяма част от изминалото досега време от годината, смята авторът.

Проучванията прогнозираха още преди изборния ден, че предстоят трудни коалиционни преговори и – в най-лошия случай – още едни избори след броени месеци.

„ГЕРБ ще бъде най-голямата партия в новия парламент, но и никой не иска да си сътрудничи с Борисов, което увеличава рисковете от нова парламентарна бъркотия.“

 

 

Дискусиите са закрити за тази страница