Бившият консул в Лос Анджелис: Опасност от война грози цялото човечество

„Поколенията, които растат след Втората световна война смята, че мирът е константа, не знаят какво значи да живееш в условията на военно положение. Поради това не отдават внимание върху опасността, която грози цялото човечество – от война. Политическият елит трябва да работи с тях“. Това заяви за „Денят на живо“ бившият генерален консул на България в Лос Анджелис Веселин Вълчев.

Според него гражданското общество е в оглушително мълчание. „Няма движения за мир. Такива протести има в Централна и в Западна Европа, в страните, в които разслоението е силно. Там расте гражданското напрежение. И има партии, които използват това“, посочи той. 

По казуса „Русия – НАТО“ дипломатът коментира, че се касае за интересен дипломатически процес. „От една страна е Русия, а от другата – доста голям и мощен фронт – САЩ и НАТО. Отделните разговори позволяват на Русия да конструира своите позиции. Мисля, че в крайна сметка Русия и САЩ ще се договорят. Зад тях обаче поглежда Китай“, смята Вълчев.  

От своя страна преподавателят в Калифорнийския университет Христофор Караджов сподели, че светът разбунен от пандемията. „В Калифорния имаше протести срещу маските и ограниченията, а хората бяха с оръжия по улиците. в щата Мичиган влязоха с автомати в парламента, протестирайки срещу губернаторката. Нещата, които смятахме за допустими и нормални, вече са променени“, смята той.

Относно преговорите между Русия и НАТО той подчерта, че е неизбежно  европейците да се опасяват, че са оставени да изчакат развитието на директните преговори между САЩ и Русия. „Китай и САЩ са най-големите икономики, Русия е чак на осмо място. САЩ има взаимен интерес с Китай, няма да има противопоставяне на база икономиката. Китай може да се опитва чрез иновации да надделее, но техният голям партньор и съперник са САЩ, Русия са много незначителна икономика“, каза още Караджов.

По думите му сегашните протести не могат да бъдат сравнени с тези от 10 януари 1997 г. „Tогава беше доста по-драматично, гонеха ни полицаи със щитове и сълзотворен газ. Днес нямаше съществено насилие“, обясни той. 

Дискусиите са закрити за тази страница