Асен Василев обеща: Ощетените пенсионери ще бъдат компенсирани

Не е политическа грешка, това е намерението на правителството“. Това заяви пред БНР вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев във връзка с обещанието към пенсионерите с преизчислените пенсии да получат през януари толкова, колкото и през декември, което обаче не се случи.

Пенсионерите, получили през януари по-малко от декември, ще бъдат компенсирани през февруари. Василев подчерта, че в момента от НОИ има изработен механизъм как всички пенсионери да бъдат компенсирани така, че да няма понижение на общия доход:

„Към момента всички пенсии са или същите, или по-високи, но добавката е по-ниска и затова някои от пенсиите са на по-ниски нива. Финансовият ресурс е наличен – миналата година имаме 3 млрд., тази година има заложени достатъчно средства. В Закона за удължаване на действието на Бюджет 2021 ще бъде добавен текст, който ще позволи на НОИ да направи това“.

В предаването „Неделя 150“ министърът на финансите заяви, че е готова проекторамката на бюджета за 2022 година и следващата седмица ще бъде съгласувана с всички министерства, след което и със социалните партньори, за да може в края на януари да бъде внесен в парламента:

„Стъпваме до голяма степен на това, което е било миналата година, но в частта политики има заложени доста от договореностите, които са в коалиционното споразумение. Макрорамката е променена, стъпваме на реални отчетни данни за годината. 

 

Дискусиите са закрити за тази страница