Асен Василев: Няма да постигнем нищо, ако не вкарваме в затвора виновниците за ограбването на народа

Съпредседателят на Продължаваме промяната – Асен Василев, гостува тази вечер в предаването на Цветанка Ризова по bTV. Той обясни, че ПП ще води диалог с всички без ГЕРБ и ДПС и е възможно да приемат всякакви предложения, ако са защитени с ясен план и адекватни точки за изпълнението му. Той посочи като най-важна цел да бъде свален сегашнят главен прокурор – Иван Гешев. Василев разясни, че без справедливо правосъдие няма как в България да се въдвори ред и страната да тръгне напред. 

„Нямаме структура. Ние сме коалиция и с Кирил Петков сме съпредседатели. В средата на деня разбрахме, че сме победители от екзитпол. От самото начало влязохме в това състезание, за да сме първи. Ще говорим с всички партии без ГЕРБ и ДПС. Нашата идея е по всеки един от наболелите сектори да се сформират работни групи от всички партии. Те, заедно с външни експерти и министри от служебния кабинет, да се обсъдят кои са основните проблеми. Накрая да се излезе с план за следващите 4 години, зад който всеки един от нас може да се подпише“.

„Няма да излезем с кабинет с пасивната подкрепа на ДПС. Имаме да решаваме тежки проблеми в енергетиката. Виждате какво става с цените на тока. Трябват тежки реформи в здравеопазването и образованието, които не могат да се правят от правителство на малцинството. Не искам да обсъждам персонални имена. Първо трябва да решим какво ще правим“, коментира Василев по повод дали Бойко Рашков ще продължи да е министър на МВР. Той допълни, че бил в много добри отношения със служебния силов министър, който бил професионалист.

„Не е задължително Асен Василев да е финансов министър или Кирил Петков да е премиер. Трябва да се фокусираме как да вдигаме доходите на хората. Група от юристи от ПП, ИТН и ДБ трябва да седнат и да помислят кой е най-удачният вариант да се смени главният прокурор. Доколкото разбрах това може да се случи и без конституционно мнозинство. Не съм експерт за спецпрокуратурата и спецсъда. Нашето спецправосъдие не работи по начина, по който трябва. Дали трябва да бъде премахнато или променено, отново трябва да го решат експертите. Ако не напишем споразумение, шансът за нови избори е много голям. КПКОНПИ няма капацитет да разследва. Тя не го и прави. Няма как Пеевски да е в списъка „Магнитски“, а КПКОНПИ да не е разбрала, както и за парите на Васил Божков. Антикорупционната комисия трябва да заработи. Трябва да зачистим правосъдната система, за да има наказание за хората, които крадат“, каза още Василев. 

Дискусиите са закрити за тази страница