Архангеловден е! Някои от най-красивите имена празнуват

Българската православна църква почита днес паметта на свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден. Според православната църква свети архангел Михаил е един от седемте първенстващи ангели, стоящи винаги пред престола на Господ.

Денят на свети архангел Михаил – военачалник на цялото небесно воинство от ангели и архангели, е вторият по значимост след Димитровден есенен празник на Българската православна църква.

Светецът символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта. В църковната иконография е изобразен с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола. В българската народна традиция Архангеловден се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека. На свети архангел Михаил се е паднала задачата да отделя душата на човека от тялото.

По традиция на 8 ноември българската национална полиция чества своя патронен празник – в деня на свети архангел Михаил, символ на властта, реда и законността. За първи път той е отбелязан на 21 ноември 1924 г. (св. архангел Михаил по стар стил). Традицията за честването на празника на този ден е прекъсната след 1943 г. и възобновена отново през 1994 г.

Днес своя имен ден празнуват всички, които носят имената Ангел, Ангелина, Гаврил, Михаил, Михаела, Огнян, Огняна, Пламен, Искра, Рангел, Райна, Рая.

Дискусиите са закрити за тази страница