BBC излъчва документалния филм за България

Утре в ранните часове на деня световните служби на BBC ще излъчат документалния филм „Скритите деца на България, съобщава БНР. 

Автор на филма е Кейт Блюит, която с друг свой филм – „Изоставените деца на България“, през 2007 година извади на бял свят трагичната немарливост в дома за социални грижи в село Могилино за млади хора с умствени и физически увреждания.

Сега тя се завръща в България, за да установи какво е станало с децата, които срещна в Могилино и отново разкрива истината за живота, този път в новите домове от семеен тип.

Откакто филмът на Кейт Блюит през 2007 г. разтърси зрителите с кадрите от Могилино, повече от четвърт милиард евро са били отпуснати от ЕС на България да замени държавните институции с по-малки домове от семеен тип, отбелязва BBC.

Пред завърналата се в България авторка на филма член от персонала на един от домовете заявява: „Светът трябва да види какво се случва“. Това съвпада с препоръка в нов доклад на международната правозащитна организация Disability Rights International, че правителството на България трябва да обяви мораториум за настаняването на деца в домовете от семеен тип, защото съществува риск от емоционални и физически травми.

Изводът на екипа, посетил България, е, че е заменена системата от сиропиталища с нова и по-малка система от институции, но няма съществена промяна в условията, грижите и отношението към децата и повечето от тях са обречени за цял живот на изолация от обществото.

В същото време три неправителствени организации в България, редовно сигнализиращи за неправомерно изразходвани евросредства, настояха да се спре инфраструктурното финансиране от ЕС за изграждане на институции за хора с увреждания. Те дори заведоха дело срещу Европейската комисия поради отказ да бъде спряно финансирането. 

Дискусиите са закрити за тази страница