966 са вече положителните проби! Шивашки цех в Плевен е огнище на заразата, Мутафчийски: Ситуацията е тревожна

966 са потвърдените у нас положителни проби за хора с коронавирус. Новите случаи за денонощие са 51, притеснителното е, че от тях цели 19 са в област Плевен. Там иде реч за шивашки цех Мизия в Плевен, където болестта е пламнала с пълна сила. В предприятието ще се изследват още много хора, така че там заразата може да скочи допълнително, още повече, че в доказаните до момента 19 случаи само 1 човек е с изразени симптоми, а останалите изобщо не са подозирали, че са носители на COVID-19.

Предприятието е с над 1000 работнички – шивачки. На 19 април е хоспитализирана една от жените, работеща там. В следващите изследвания се установяват двама от семейството, които са положителни. На 19 април от предприятието открихме 4 положителни, и от вчера от изследваните контактни лица – 33 проби, 19 от тях бяха положителни. Всички са без симптоми, с изключение на един техник, но са положителни за коронавирус. Заводът минава под 14-дневна карантина, уточни още доц. д-р Ангел Кунчев.

Мутафчийски призна на брифинга, че снощи извънредната пресконференция, на която се отрече над България да има облаци с радиация от Украйна, е била с не добре подбран късен час.

Генералът добави, че сериозно се обсъжда това парковете да бъдат отворени и по този начин мерките да бъдат облекчени. Той обаче подчерта, че цялото отхлабване към момента не е обосновано и не се предвижда.

„Ситуацията продължава да бъде тревожна у нас. Разочарован съм, че доста хора отричат дори да съществува този вирус. Това е безумие.“, каза шефът на щаба. 

Увеличението спрямо предния ден е с 5,6%. От общия брой случаи, активните са 752.

От всички новорегистрирани 22 са в София, в ИСУЛ има 5 пациенти, в „Пирогов:“ има двама нови, във ВМА – един. Останалите са амбулаторни.

В Бургас има 5 нови, като трима са онкоболни. В Кюстендил има двама, в Сливен и в Хасково по един.

Четири са новите случаи на заразени от медицинския персонал – броят им става 80. Заразени са лекар и медицинска сестра от интензивния сектор във ВМА.

До момента 170 души са изчистени от вируса. Трима са новите пациенти за денонощието, които са преборили заразата.

Починали са още двама души – един в „Света София“ и един във ВМА. И двамата са с придружаващи заболявания.

В болници общо има 268 човека, 34 са в интензивни отделения. 556 случаи са в София, която продължава да бъде най-голямото огнище..

За подновяването на имунизациите, ген. Мутафчийски каза, че това не е кампания, която трябва да се свърши от днес за утре. Това е отваряне на дейността за в бъдеще, в първия ден може и да няма добре изградена организация, но са дадени подробни указания, добави Мутафчийски.

„Има практики на бивши педиатри, които са почти само от деца. Това, че сме дали възможност във вторник и четвъртък за дни за имунизация е да предупредим хората да не ползват личните лекари по това време за други цели, обясни д-р Ангел Кунчев.

На личните лекари приходите не зависят от броя на пациентите, които са преминали. Единственото, което се събира като такса, това е потребителска такса. Това не е променено, уточни Мутафчийски.

Ако в цялата здравна система някой не беше сериозно засегнат, това са личните лекари, защото те получават заплащане от НЗОК на базата на техните пациенти, каза Кунчев. Ние никога не сме ограничавали потока от хора, които имат нужда, да, препоръчваме по телефона, но дейността не е прекъсвала, обясни още Кунчев. За зелените коридори това е най-добрият начин. Никога в една заповед не можем да опишем всички условия. Повечето лични лекари са отделени от общата част. Препоръчали сме имунизациите да не се правят в общи манипулационни. Вероятно няма кой по-добре да организира работата от тях самите, които сами знаят колко хора канят и как ще ги имунизират, добави Кунчев.

Дискусиите са закрити за тази страница