95% от пътниците на задните седалки и в автобусите продължават да не използват колани

Между 200 и 300 души загиват годишно, защото са били без предпазен колан, заяви Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадали при катастрофи, която заедно с „Пътна полиция“ проведе информационна акция на Централна автогара в София.
 
25 деца загиват, тъй като родителите им не са ги сложили в детски столчета, изтъкна той и добави, че 95% от пътниците на задните седалки и в автобусите не използват колани. А не случайно триточковият колан е сред десетте най-велики открития на миналия век, той е спасил милиони животи, посочи Тодоров.

Преди началото на голямото пътуване за Гергьовден Владимир Тодоров иска да напомни на пътниците в междуградските автобуси, че използването на предпазни колани е задължително и най-важното животоспасяващо. 50 лева е глобата за пътник без колан, както за водача на автомобила, но не това е най-силният аргумент на той.
 
„При 50 км/ч и непоставянето на колан нараняванията, които получава пътникът, са равнозначни на падане от петия етаж. Но всеки съвсем спокойно се качва в автобуса и забравя са си сложи колана“, обясни Тодоров.Сравнението е впечатляващо, сподели една от пътничките на Централна гара в столицата, която вече беше прочела листовката на „Асоциацията на пострадалите при катастрофи“. „Така, сравнявайки удара със скачане от петия етаж, те кара да се замислиш“, коментира тя, но призна, че не винаги е изрядна в употребата му.  
 
Около 30% от пътниците използват предпазни колани, каза шофьорът на автобус Иван Георгиев. „Първоначално слагат всички и после почват да ги махат. Казвам им на всяка спирка, но пак не слушат“, споделя наблюденията си той.

Някои вече са убедени, че трябва да използват колани, други са скептични, голяма част от пътниците казват, че автобусите колани няма.

Дискусиите са закрити за тази страница