9 страни страни ще искат финансова помощ от ЕС заради украинските бежанци

Девет страни от Централна и Източна Европа ще поискат финансова помощ от Европейския съюз заради грижите за украинските бежанци, според изявление, направено днес в Прага, предаде Франс прес.

„Сегашната криза е изключителна и не можем да предскажем отражението ѝ върху нашите икономики. Твърдо убедени сме, че няма да бъде достатъчно да поискаме гъвкавост в кохезионната политика. Следователно ще трябва да поискаме и допълнително финансиране за страните членки, приемащи голям брой бежанци от Украйна“, заяви чешкият вицепремиер Иван Бартош.

Чехия, България, Румъния, Полша, Унгария, Словакия и трите балтийски страни „са постигнали единодушие за 14 мерки, които ще представят заедно, за да започнат диалог с Европейската комисия за промяна на сегашните правила“, уточни Бартош.

И деветте страни са членки на ЕС. Те подкрепят „спешното валидиране на програмите за новия бюджетен период 2021-2027 г., така че сумите по проектите, които помагат на бежанците в Централна и Източна Европа, да започнат да се изплащат възможно най-скоро“, добави чешкият вицепремиер.

Смята се, че около пет милиона украинци са напуснали страната си след руската инвазия. Чехия е дала до момента над 300 000 временни визи на украинци.

Източник: БТА

Дискусиите са закрити за тази страница