82 жени с мълчалив протест на кинофестивала в Кан срещу женското неравноправие

Осемдесет и две дами, сред които Джейн Фонда, Клаудия Кардинале и Марион Котияр, ще преминат по-късно днес по червения килим на кинофестивала в Кан, протестирайки мълчаливо срещу женското неравноправие, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Броят на участничките в протеста – 82, съответства на филмите, режисирани от жени, които са участвали в надпреварата за „Златна палма“ в цялата 71-годишна история на проявата. За сравнение – за над седем десетилетия в конкурсната програма на Кан са били включени 1645 филма, режисирани от мъже.

Във фестивалната история само веднъж жена режисьор е печелила голямата награда – новозеландката Джейн Кемпиън.

Протестиращите дами ще изкачат стъпалата наполовина, след което ще спрат, и обърнати към Фестивалния дворец, ще останат неподвижни и безмълвни. Символичният протест по инициатива на френския колектив 50/50 за равноправие в седмото изкуство и движението „Времето изтече“, ще покаже колко трудно е за представителките на нежния пол да изкачват професионалната стълба в света на киното.

Сред участничките в протеста се очакват големите кинозвезди Джейн Фонда и Клаудия Кардинале, френската актриса и носителка на „Оскар“ Марион Котияр, доайенката и носителка на почетна „Златна палма“ Аниес Варда, режисьорките Пати Дженкинс и Тони Маршал, членките на журито – актрисите Кристен Стюарт и Леа Сейду и режисьорката Ава Дюверней.

Дискусиите са закрити за тази страница