72% от българите се страхуват от опорочен вот за ЕП

Българските избиратели често се опасяват от намеса в изборите и желаят повече млади евродепутати. Това сочи  проучване, представено днес от Европейската комисия, което разкрива очакванията на европейците за изборите през май догодина.

Общо 59 на сто от участвалите в допитването българи (31 на сто при останалите в ЕС) са на мнение, че страната им не прави достатъчно за предотвратяването на незаконни дейности и измами по време на избори. Според данните 61 на сто от българите и останалите в ЕС изразяват опасения от кибератаки.

Общо 65 на сто от българите и 59 на сто от европейците се опасяват от действията по време на избори на чужденци или престъпни групи за влияние. За 72 на сто от българите и за 56 на сто от останалите в ЕС съществува опасност крайният изборен резултат да бъде подправен.

За 81 на сто от българите и за 55 на сто от останалите в ЕС има опасност от купуване на гласове. Общо 72 на сто от българските участници и 52 на сто от останалите заявяват, че на изборите хората може да бъдат „принуждавани да гласуват по определен начин“. Близо половината българи (43 на сто) и всеки трети от останалите в ЕС би желал за евродепутати да се кандидатират повече млади хора. По отношение на ролята на интернет в изборите ясно мнозинство (73 на сто в ЕС и 60 на сто у нас) са притеснени от дезинформацията и заблуждаващата информация.

Попитани от кое свойство на европейската демокрация са удовлетворени, 70 на сто от европейците (38 на сто у нас) посочват свободните и честни избори. Свободата на словото е на второ място с 69 на сто в ЕС и 56 на сто в България

Дискусиите са закрити за тази страница