7058 жени в София са минали на профилактични прегледи за рак на гърдата

350 000 лв. са отделила Столична община за традиционната си скринингова програма за рак на млечната жлеза, сочат данни на Столична община. По нея са работили АГ Света София, Първа, Четвърта и Пета градска болница, Специализираната болница по онкология, ВМА и Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания.

Изводите показват, че в тези лечебни заведения 7058 жени от София са минали на профилактични прегледи. Ефективността от скрининговата програма е 64,38%. Освен диагностицирани жени с коварната диагноза са установени и такива с доброкачествени заболявания на гърдата, които подлежат на наблюдение и лечение.

През 2018 г. целевата група на програмата са били и персонал от комплекси за детско хранене, детски градини и ясли на територията на Столична община, а общият им брой е около 5000.

Освен за рак на млечната жлеза през 2018 г. Столична община има още няколко нови програми. Една от тях е скринингово изследване на щитовидната жлеза на педагогическия персонал на възраст от 25 до 45 г. в общинските училища и детски градини. Предвидените средства са 250 000 лв.

Другата програма е за за изследване на рак на простатата, която обхваща персонала на общинските транспортни дружества и на общинските образователни институти в Столична община. За нея са отделени 300 000 лв.

Дискусиите са закрити за тази страница