669 са общо положителните проби у нас! Шефове на болници стряскащо: Нарушителите ни водят към корона от тръни, няма да има места в моргите

669 души в България са дали до момента положителни проби за коронавирус, съобщи на брифинг шефът на щаба Венцислав Мутафчийски. 28 са починалите. 35 души има в интензивни отделения. 10 души са настанени в болница от тези 21 нови случая. Увеличението спрямо предния ден е с 3.2%. Активните случая са 573.

Само в София има още 12 заразени – 9 са амбулаторни, има двама в „Пирогов”, един в „Света Анна”.

В Кюстендил има трима нови пациенти, от които двама са в Кюстендил, един е в Дупница. В Пловдив са двама. В Хасково и в Стара Загора също има по двама.

От медицинския персонал няма нови установени случаи. 35 души има в интензивни отделения. 

На пресконференцията присъстваха шефове на от големите болници, които бяха ядосани от масовото неспазване на карантината. Те отправиха призиви хората да положат усилия и да си стоят вкъщи в следващите дни, за да могат медиците да се справят със ситуацията.

Д-р Меджидиев от софийската лекарска колегия заяви, че благодари на хората, които спазват мерките и заради тях имаме най-добрите резултати в Европа. 

„Клиповете от Европа, които ни пращат колеги са покъртителни. Има млади хора, трупове, това сериозно ни разстройва и искам да се обърна към нашите сънародници, да спазват мерките, за да не се удавим накрая. Вчера аз и колегите, поне 50 души ми се обадиха, казаха, че трябва да реагираме. София беше пълна с хора, а тук има най-много случаи и тя е основна отправна точка за заразата. 

София е 2 млн. души, а лекарите са 9000. Разберете, че ние сме на предна линия и сме най-незащитени. Масово падат медицински специалисти. Започнем ли да ги губим, ще стане много тежко. Говоря особено за София, защото тук идват и по-тежките случаи от провинцията.  

Разберете, че Господ е всеки ден с нас. Аз всеки ден, 24 години, влизам с Господ в операционната. Не са 5 дните в годината, когато трябва да му обърнем внимание. В момента молитвата е да останем вкъщи и да се помолим за милосърдие, сега милосърдието е да останем вкъщи, да не позволим да има жертви на заразата.  

С тези две седмици се решава бъдещето на нашата държава. Нека да я опазим“, каза Меджидиев.

„Бог е сред нас. Няма смисъл да го търсим в църквите. Пише го в Библията. Бог е при нас и не бива да поставяме под изпитание Божията милост и да превърнем дните за празнуване в дни за умиране.

Знаете ли какво е майка да не може да погребе своя син. Видях го с очите си. Виждали ли сте, когато поръчвате чували за трупове, да ви кажат, че има само 200 броя. Когато подготвяте хладилните камери в болницата, за да ги напълните с трупове, да знаете, че има само 100 места. 

Ходейки хората по улиците като че ли искат на нас лекарите да ни предадат някаква Божия роля и да решаваме кой да живее. Не искаме тази корона от тръни. Всяка вечер ни ръкопляскате.

Отправям молба към всички граждани на лекарите, сестрите и санитарите – ако си останете по къщите, ние в 9 часа ще ви ръкопляскаме. Направете го – да не превръщаме болниците в морги“, заяви шефът на Александровска болница Костадин Ангелов. 

Шефът на Пирогов проф. Асен Балтов заяви, че навън е пълно с бъдещи пациенти. „След 10 дни ще започнат да идват тежките случаи. При нас има 11 интубирани пациенти и още 31 тежки случаи. Няма пациент, който да е в добро състояние и всички идват с влошено дишане и са потенциално за интубация.

Разберете, че сега не е моментът да се стои по градинките, да се пие бира и да се веселим. Следващите две седмици ще бъдат критични. Не ходете на църква. Църквата е във всеки от нас, в нашата вяра. 

Всички виждате, че лечението на този вирус е изключително трудно и продължава 14 до 28 дни. Потенциалът, който лекува тези пациенти, не е безкраен. Денонощно се борим за живота на хората, но нека и хората да се борят за нашия живот. Системата в един момент няма да може да поеме всички нуждаещи се от лечение. Останете вкъщи и не позволявайте епидемията да се разраства“, заяви проф. Асен Балтов.

Дискусиите са закрити за тази страница