60% ръст в продажбите на хибриди у нас

България е сред 28-те членки на ЕС, в които има регистриран ръст в продажбите на хибридни автомобили, показват данни от анализ на Евростат и Асоциацията на производителите на автомобили (АСЕА) за 2018 г., цитирани от БТА. През миналата година у нас са били купени около 2 100 автомобила с алтернативно задвижване срещу 1 300 през 2017 г., което е увеличение с почти 60 на сто, показва статистиката на АСЕА. Като цяло

в ЕС са продадени около 2 милиона леки коли, класифицирани като електромобили или хибриди

В България по последни данни се движат около 800 изцяло електрически коли и над 2 000 хибрида. В момента на пазара у нас 18 различни марки предлагат автомобили с алтернативно задвижване, като цените им варират между 60 000 и 80 000 лева. Освен високата цена, главната спирачка за развитието на този „транспорт на бъдещето“ у нас е липсата на достатъчно зарядни станции и бонуси и отстъпки, предлагани при покупката на електромобил в развитите европейски страни.

България изостава от водещите европейски държави 

в активното развитие на електроразпределителната инфраструктура, което трябва да обезпечи изграждането на национална мрежа от зарядни електростанции с достатъчна мощност. За това ще са нужни целеви инвестиции в електроразпределителните мрежи в продължение най-малко на 5-7 години за минималното разгръщане на зарядни станции с висока мощност в страната.

Едно от малкото предимства, които ползват собствениците на електромобили и хибриди у нас, са освобождаването им от общински данък за превозни средства и безплатното паркиране в големите градове.

През миналата година в държавите-членки на ЕС са регистрирани 262 млн. нови автомобила. Около 2 милиона или по-малко от 1% от тях са класифицирани като електромобили или хибриди. За сравнение 58 на сто от продадените в ЕС автомобили са били с бензинов двигател, 36 % – дизелов, а останалите са били с алтернативно задвижване, отчита статистиката.

Според последни актуални данни на АСЕА най-висок дял в продажбата на електромобили и хибриди през миналата година е регистриран в Литва и Латвия.

В Литва ръстът е от 225%

или 2 494 продадени автомобила с алтернативно задвижване срещу 767 през 2017 г., а в Латвия – 102% (824 срещу 408).
Значително увеличение в продажбата на електромобили и хибриди отчитат и в две от съседките ни. В Румъния ръстът е близо 80 на сто (3 237 през 2017 г. срещу 5 809 през 2018-а), а в Гърция – над 70% (4 980 срещу 2 906).

Очаква се през 2020 г. в ЕС да има мрежа от

най-малко 800 000 зарядни станции

за коли на ток срещу 20 000 в момента. За изграждането ѝ са предвидени близо €10 млрд., които ще бъдат инвестирани в европейска инфраструктура за зареждане на коли с ток вместо с дизел и бензин.

През следващите 10 години се очаква стремителен ръст в продажбите на електрическите превозни средства в Европа. До 2030 г. водещите индустриални държави на континента и по света ще прекратят вътрешните продажби на автомобили на въглеродни горива, а броят на автомобилите с ДВГ в експлоатация бързо ще намалява.

Масовото навлизане на електромобили в Европейския съюз, което се очаква през следващите 5 години, ще доведе до

силно поевтиняване на транспортните услуги и строителството

и ще стимулира появата на нови технологии, производства и професии, показват анализите на експерти.

Според тях държавите-членки на ЕС, които не успеят да вървят в крак с новите технологии и с тяхното информационно и инфраструктурно обезпечаване, ще търпят значителни търговски загуби и ще са подложени на санкции както заради използването на бензинов и дизелов транспорт, така и заради недостатъчен капацитет на националните мрежи от зарядни станции.

Дискусиите са закрити за тази страница