5 от ранените в Страсбург са в критично състояние, нападателят все още не е заловен

Стрелбата на коледния базар в Страсбург снощи е терористичен акт, обявиха от офиса на парижката прокуратура. При атаката бяха убити трима, 12 са ранените, половината от които са в критично състояние. Това съобщи на специален брифинг вътрешният министър Кристоф Кастанер.  Той посочи, че стотици служители на силите за сигурност и два хеликоптера  са мобилизирани в опит да бъде заловен нападателят, който Кастанер определи като добре познат на полицията. Той каза още, че Франция повишава степента на тревога, засилва граничния контрол и охраната на коледните базари.

„Правителството реши да повиши нивото до това на непосредствена опасност от атентати като засили контрола по границите и наложи още по стриктни мерки за сигурност по коледните базари в цялата страна, за да предотврати риска от атаки на подражатели. Ще има и много по голяма мобилизация на силите за сигурност на френска територия“, обясни Кастанер.

Съобщава се, че нападателят в Страсбург е бил ранен от военните, преди да избяга. Противоречива е информациите дали мъжът е притиснат от силите за сигурност. Според част от информациите 29-годишният стрелец се е барикадирал в квартал „Нойдорф“ и е тежко въоръжен, според други обаче – той е успял да избяга с кола и на този етап не е локализиран. Известно е, че стрелеца се намира в списъка на наблюдение на предполагаеми екстремисти.

След инцидента полицията в Страсбург евакуира центъра на града. Ето какво споделя един от свидетелите на стрелбата:

В Страсбург е обявен ден на траур в памет на жертвите на атаката. Президентът на Франция Еманюел Макрон поднесе съболезнования на роднините на жертвите на трагедията. „Цялата солидарност на нацията е насочена към Страсбург, към жертвите и техните семейства“, написа Макрон в Туитър.

Дискусиите са закрити за тази страница