5-метров светещ кръст пази Черепишкия манастир

Петметров светещ кръст пази миряни от зли беди край един от най-красите Божии храмове – Черепишкия манастир!

„Кръстът събира хора от цял свят и е пътеводна светлина, показваща нашата християнска светиня в Искърското дефиле. Вярваме, че кръстът ще ни закриля и пази“, сподели пред „България Днес“ игуменът на обителта архимандрит Йоаникий.

Християнският символ е изработен от ученици от Професионална гимназия „Велизар Пеев“ – Своге, а осветлението е дарение от Красимир Стоянов от близкото село Игнатица. Кръсът е монтиран от набожни миряни от съседните села Игнатица и Зверино в памет на техния общ приятел Божидар Минов (1946-2020 г.), чиято е идеята за това богоугодно дело.

Петметровият метален кръст се намира до оброчен каменен знак, въздигнат през 1926 г. До него е поставен друг, по-малък кръст от ковано желязо.

Десетилетия наред, преди да се спомине преди десетина години, светинята е поддържана от ревностния християнин Иван(чо) Минов Тошев (1920-2010 г.) от Игнатица. Негова е заслугата за възстановяването на повечето старинни оброци в землището на планинското селище. След това за тях се грижи неговият син Божидар Минов, а след кончината му – неговите потомци, които и тази година дадоха традиционния курбан, пише България днес.

 

 

 

 

 

 

 

 

Дискусиите са закрити за тази страница