400 000 птици са умъртвени в девет ферми в Плевенско заради птичи грип

Около 400 000 птици са били умъртвени по хуманен начин в девет ферми в района на град Славяново, община Плевен, при установените в края на април огнища на птичи грип. Това съобщи пред журналисти Виолета Иеремиева, заместник областен управител на Плевен, след извънредно заседание на Областната епизоотична комисия.

Направена е и дезинфекция на помещенията, в които са били отглеждани заразените птици. 

Тя посочи, че в землището на Славяново са били открити две мъртви птици – врабче и домашен бухал, за които е доказано, че са с птичи грип. По този повод на заседанието си епизоотичната комисия е взела решение комисия с представители от ловна дружинка, Регионалната инспекция по околната среда и водите и кметството в Славяново да прави по един път седмично обход на землището и да докладва при случаи на открити нови мъртви птици, от които ще се вземат проби. „Засега смятаме, че заразата е ограничена при домашните птици, но проблемът е, че се появява в дивата природа“, коментира Иеремиева. 

Заместник областният управител добави, че стопаните трябва да вземат предпазни мерки, като не допускат птиците да се разхождат свободно, да се спазва строга хигиена. 

Дискусиите са закрити за тази страница