4 години ефективно получи бившата кметица на Ракитово

Четири години ефективно лишаване от свобода при първоначален общ режим е наказанието за бившата кметица на Ракитово Емилия Еленкова от Окръжния съд в Пазарджик. Тя е обвинена в престъпление по служба – сключване на неизгодни договори с цел облагодетелстване на две фирми.

Ексуправничката е осъдена и да възстанови нанесените щети на общинската хазна – малко над 256 хиляди лева, както и да поеме разноските по делото, като само адвокатския хонорар на защитата на общината е около 11 хиляди лева.

Процесът се гледа повторно, след като веднъж бе върнат от Апелативния съд в Пловдив за процесуални пропуски, а преди това се наложи да започне отначало след пенсионирането на първия съдия по казуса – Веселин Петричев.

Еленкова е обвинена, че от 18 август до 8 септември 2011 година като кмета на Ракитово е сключила три договора – за придаване съвременен облик на градчето, за ремонт на пътя от Дорково до местността Дъното, изграждане и реконструкция на спортната зала в Костандово – без да е било осигурено финансиране по проектите от фонд „Земеделие“ или от друг източник. 

Други два контракта – за ремонти на градската баня и на ВиК, отоплителна и електрическа инсталация, подписани на 2 септември същата година, не били вписани според изискванията в регистрите на общината и не бил проведен конкурс за набиране на оферти.

Според обвинението, щетите за общинската хазна са за 256 297 лева. Решението на окръжните магистрати може да бъде обжалвано пред Апелативния съд в Пловдив в двуседмичен срок.

Дискусиите са закрити за тази страница