21 години метро в София

На 28 януари 2019 г. софийското метро отбелязва 21 години от пускането си в града – на този ден през 1998 г. потегля първото влакче на столичната подземна железница по метро трасе с дължина 6,4 км и 5 станции в първия участък между станциите „Сливница” и „Константин Величков”.

Историята на метрото обаче започва доста по-отдавна.

Строителството на първите 5 станции започва през 1979 г., когато е направена първата копка на станция „Вардар”. Месец след това стартира строителството на „Люлин”. Следват „Западен парк” и „Сливница” през 1980 и 1983 г. Последна с първа копка е „К. Величков” през 1985 г. Строителството на метродепото започва през 1978 г. Изграждането на първите 5 станции отнема цели 19 години.

Пускането на Линия 2 с нови 11 станции е през 2012 г. и добрата организация на движение на влаковете дадоха възможност да се намали двойно интервала на движение – от 6 на 3 минути в часовете пик по Линия 1. Все повече хора предпочетоха да оставят колите си и да използват екологичния транспорт.

Независимо от постигнатото през последните 21 г. и от факта, че екологичният транспорт се превърна в една от визитните картички на София и влезе в топ 10 на най-добрите инфраструктурни проекти в Европа софийското метро не спира да се развива.

В момента тече изграждането на новата Линия 3 с подкрепата на Европейския фонд за регионално развитие и местно съфинансиране.

Около 90% от строителните дейности по изграждането на метростанцията от Линия 3 на столичното метро „Бул. „България“ са изпълнени. В момента се изпълняват довършителни работи. Метростанцията е разположена на кръстовището на бул. „България“ и бул. „Акад. Ив. Гешов“. Всички станции по този лъч ще бъдат обезопасени с предпазни прегради, за да се предотвратят инциденти в подземната железница. Изграждането на метролъча се изпълнява по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“.

Предвижда се в края на март да започнат изпитания с метровлакове по новия релсов път в участъка „Медицинска академия – „Красно село“.

 

В София вече пристигнаха и 13 от общо 20 нови влака, които ще се движат по третата линия на метрото.

В момента от Линия 3 се изграждат 12 км.

До края на тази година ще бъдат пуснати първите 8 км от тях – от бул. „Владимир Вазов“ през „Оборище“, „Орлов мост“, центъра, НДК, през „Александровска болница“, бул. „България“ до „Красно село“.

През първата половина на 2020 г. ще бъде пуснато движението по втория етап – 4 км с 4 метростанции от кв. „Красно село“ през ж.к. „Овча купел“ до „Околовръстния път“ при кв. „Горна баня“, където ще може да се прави връзка с влаковете за Перник. 

Дискусиите са закрити за тази страница