18-годишен убил 17 души в колежа в Крим и се самоубил

Руският Следствен комитет (СК) съобщи, че разследването на днешния инцидент в политехнически колеж в Керч на полуостров Крим сочи, че 18-годишен студент в него е убил 17 души, след което се е самоубил.

Ръководителят на Крим Сергей Аксьонов обяви към 15 часа българско време, че жертвите са 18, а ранените 47.

Очевидци, цитирани от РИА Новости, говорят за взрив и последвала стрелба, която продължила около 15 минути след експлозията.

В последното съобщение на СК предишното разследване за терористичен акт е преквалифицирано по друг член от Наказателния кодекс за убийство на две и повече лица.

Първоначалният оглед на телата показва, че те са починали от огнестрелни рани. Установена е самоличността на младежа, когото видеозаписи показват, че е влязъл в колежа преди произшествието с оръжие в ръце. Това се оказал 18-годишният Владислав Росляков – студент 4-ти курс в колежа. Тялото му е открито в помещение на учебното заведение, посочва СК.

Предварителните предположения на следователите от досегашната картина на престъплението говори, че младежът разстрелял намиращите се в колежа хора, а след това е извършил самоубийство.

По-рано пред деня СК съобщи, че повечето от жертвите са учащи се. И че според първоначалните данни експлозията е станала в столовата на колежа, а във неустановеното взривно устройство е имало метални предмети. Такива се слагат за повече поражения.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви малко след първите съобщения за инцидента, че се разследва и версията за терористичен акт. По-късно източник от Националната гвардия определи взрива като терористичен акт.

Според преподавателка, цитиран от russian.rt.com, в училището е имало тържество и много гости. Първият етаж на сградата на техникума е пострадал най-сериозно, площадката, на която е било тържеството, е осеяна със счупени стъкла.

Руските медии пишат, че не достигали линейки и че част от ранените са транспортирани в болници с леки автомобили или с коли на обществения транспорт.

Дискусиите са закрити за тази страница