170 български издателства участват в Панаира на книгата в НДК

Австрийският писател Роберт Менасе ще е сред гостите на Панаира на книгата, който се провежда в НДК с участието на 170 български издателства. Партньори на събитието са немскоезичните държави Германия, Австрия, Швейцария и Лихтенщайн. 46-о издание на Софийския международен панаир на книгата и шестия Софийски международен литературен фестивал бяха открити днес и ще продължат до 16 декември включително.

Общо 160 литературни събития ще се проведат през шестте дни на 46-ия Софийски международен панаир на книгата и шестия Софийски международен литературен фестивал. Сред акцентите на немския щанд е инсталацията за виртуална реалност. За нея разказва Велизара Добрева от асоциация „Българска книга“: Читателите могат да се потопят в прословутото произведение на Кафка „Метаморфоза“ и да преживеят чрез средствата на съвременната технология – виртуалната реалност, това, което са преживели с този герой, когато са чели Кафка“

Сред първите посетители на панаира на книгата е Елена Костова. Тя избра книга за внучките си, на които е предала любовта си към четенето: „Обичам книгите и много се радвам, че има пролетен и есенен панаир. Имам предложение от децата си за електронен четец, но не! Аз обичам миризмата на книгата, да си я пипна, да си я гушна, от друго време съм“.

Дафина Бошнакова е екскурзовод и си тръгна от панаира с книга за по-слабо известните забележителности в крайдунавските низини. Беше дошла с едногодишния си син: „Вече трябва да започваме и с него да четем книжки, макар че засега само картинките го вълнуват“.

Стефан Стайков посещава редовно панаирите на книгата. От малък обича книгите, не спира да чете и днес: „Радвам се, че в последното време като че ли младите се обърнаха повече към книгата, защото е нормално да са повече пред компютъра, но има и хора за книгата винаги“.

46-то издание на Софийския международен панаир на книгата и шестия Софийски международен литературен фестивал ще продължат до неделя, 16 декември. Могат да бъдат посетени във времето от 10 до 20 ч. в НДК.

Дискусиите са закрити за тази страница