16 години от кървавата Коледа, в която петима наши военни загинаха след атентат в Кербала

Днес се навършват 16 години от Кървавата Коледа. На 27 декември 2003 година петима български военнослужещи загубиха живота си при атентат с камион бомба срещу базата ни в иракския град Кербала, а други 27 души от контингента бяха ранени.

При терористичната атака загинаха 29-годишният майор Георги Качорин, 26-годишният старши лейтенант Николай Саръев и офицерски кандидати Иван Инджов – на 36 г., Антон Петров – на 26 години и 25-годишният Свилен Киров.

В 12.45 часа местно време (11.45 часа българско време) цистерна се взривява в близост до оградата на район № „1“ (Индия), където е щабът на българския батальон.Причинени са големи разрушения в лагера, разрушена е и сградата на щаба на батальона.

Бойците от район „Индия“ са евакуирани в друг район. Ранените – 27 военнослужещи пък са евакуирани в Багдад, в полската дивизионна болница в Бабил и в медицинския пункт в българския батальон.

Паметта на загиналите български рейнджъри в база „Индия“ в Кербал ще бъде почетена днес от военнослужещите от 61-ва Стрямска механизирана бригада и гражданите на Карлово.

Церемонията ще е от 10.00 ч. пред паметника на жертвите на тероризма в Карлово.

В 11.00 часа в района на Карловската бригада ще се проведе военно-приложно състезание „ИНДИЯ – 2019“, в памет на загиналите.

Дискусиите са закрити за тази страница