125 души достигна броят на пострадалите от масово натравяне в руския град Улан Уде, като 76 от тях са били хоспитализирани, съобщават руските медии. Улан Уде се намира в Източен Сибир и е столица на руската столица Бурятия.

По-рано се съобщаваше, че у посетителите между 8 и 11 януари в местно заведение е била регистрирана болестта салмонелоза. Заведението е било запечатано. Според властите в периода между 8 и 11 януари заведението е било посетено от около 2 500 души.

„Броят на жертвите вече възлиза на 125 души, като сред тях са 18 деца и пет бременни жени. От тях са хоспитализирани 76 души. Диагнозата „салмонелоза“ е потвърдена за 33-ма души“, уточниха местните медицински власти.

Вчера ръководителят на Бурятия Алексей Циденов призова да бъдат наказани виновниците и разпореди на местното правителство да проведе срещи с представители на заведението за обществено хранене с участието на експерти от Роспотребнадзор.

Местният следствен комитет е образувал наказателно производство за нарушаване на санитарно-епидемиологичните правила, причинило масово заболяване или натравяне на хора.