11 министри готвят преврат срещу Тереза Мей?

11 министри от кабинета ще поискат оставката на премиера Тереза Мей в понеделник, съобщи политическият редактор на Съндей Таймс, цитиран от БГНЕС.

Според журналиста Дейвид Лидингтън, който в момента е заместник на Мей, министърът на околната среда Майкъл Гоув и външният министър Джереми Хънт са сред претендентите да заемат длъжността временен премиер. Той също така цитира неидентифициран министър, който е заявил, че Тереза Май “ще си тръгне след 10 дни”.

По-рано през месеца социологическо проучване на Politico-Hanbury показа, че над половината от гласоподавателите в Обединеното кралство искат Май да подаде оставка поради неуспеха си да осигури одобрението на парламента за споразумението по Брекзит, което тя е договорила с Брюксел. Мей заяви пред депутатите от консервативната партия през декември, че ще напусне преди следващите общи избори, предвидени за 2022 г.

По-рано през седмицата австрийският канцлер Себастиан Курц предупреди, че евентуална оставка на Тереза Май от поста премиер на Великобритания ще усложни максимално ситуацията около Брекзит.

Снимка: Уикипедия

Дискусиите са закрити за тази страница