1 227 000 пенсионери ще получат великденски добавки

Добавките към пенсиите за празниците са начин за намаляване на бедността сред пенсионерите. Това заяви по време на парламентарния контрол социалният министър Бисер Петков. Изплащането на еднократни суми към пенсиите за големите християнски празници – Великден и Коледа, е вече утвърдила се практика и начин на подпомагане на пенсионерите с ниски размери на пенсиите, уточни той.
 

По думите на министъра е избран принципен подход, при койтоподпомагане получават пенсионери с размери на пенсията до линията на бедност. Той допълни, че това е форма на подпомагане, начин за намаляване на бедността сред пенсионерите и е част от последователни действия, които правителството, с подкрепата на парламента, провежда от началото на своя мандат.
 

Бисер Петков отбеляза, че подобни мерки вече са били адресирани към голяма част от пенсионерите, които получават великденски добавки. Той припомни, че с двете стъпки на увеличение на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст през 2017 г. над 800 000 пенсионери получиха увеличение на минималния размер на пенсиите. Това общо като разходи прави 100 млн. лева допълнително за бюджета за 2018 г., 280 млн. лева целогодишен ефект от увеличените минимални размери на пенсиите и тези 100 млн., които се изплащат като допълнителни суми за Великден и Коледа, допълни министърът.
 
С постановление от 28 март т.г. Министерския съвет одобри допълнителен трансфер по бюджета на Държавното обществено осигуряване за еднократно изплащане на допълнителна сума към пенсиите за април. С постановлението се осигуряват средства в размер от 49,1 млн. лева за еднократно изплащане на допълнителните суми към пенсиите.
 

Допълнителната сума е от 40 лева и се изплаща на хората, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях, са в размер до 321 лева, колкото е линията на бедността за 2018 г. Ще бъдат подпомогнати около 1,227 млн. пенсионери, припомни Бисер Петков.

Дискусиите са закрити за тази страница