Явор Колев: Трябва да се създаде регистър на педофилите

Трябва да бъдат направени законодателни промени, така че да бъде създаден регистър на педофилите, защото в момента излежават конкретна присъда лишаване от свобода и след като я излежат – органите на реда не знаят къде работят и какво правят. В другите държави това се следи и е изрично вписано къде работят, за да не може да продължават да експлоатират сексуално деца“. Това становище изрази Явор Колев, началник на отдел „Компютърни престъпления” към ГДБОП- МВР на родителската среща „От нас зависи”, информира БГНЕС.

Децата между 8 и 14 години са най-застрашената група потребители в интернет пространството, поради крехката си възраст и липса на житейски опит.

„Затова и най-често виртуалното блудство, сексуалното изнудване, разпространението на материали със сексуална експлоатация, а дори и кибер-тормоз, са свързани с деца, живеещи в проблемна семейна среда, с един родител или пък в семейство, в което има липса на контрол и заинтересованост за това какво се случва с техните деца, докато са пред компютъра. Фактът, че родителят е в съседната стая, а детето е на компютъра, не означава, че то е защитено“, каза още Колев.

Оказва се, че едва 52% от родителите са били осведомявани за това, че техните деца са получавали съобщения от хора, които са искали да ги експлоатират сексуално. Момчетата по-рядко споделят на родителите си, както и на органите за реда, че са станали жертва на подобен вид посегателство в социалните мрежи. Докато момичетата, от своя страна, често се „влюбват” в насилника си.

Според Колев преди е имало около 200 сайта за запознанства, където педофилите са „върлували”, докато сега техните основни канали са: Facebook, Youtube, Snapchat, Viber, jivotnoto.com и пр.

„Педофилът е един от нас, хора като вас, имат добро образование, добър начин на живот и обикновено се стремят да работят професия, която е свързана с деца, съобщи началникът на отдел „Кибер престъпления”. Педофилите вече не са само т. нар. „просто гледащи”, а и производители на порнографско съдържание с деца, онлайн груминг и сексторшън, затова и родителите трябва да вземат активна роля в процеса на дигитално ограмотяване“, обясни Явор Колев, началник на отдел „Компютърни престъпления” към ГДБОП- МВР.

Колев, съобщи също така, че тази седмица са заловили двама души от Дупница за педофилия. 

Дискусиите са закрити за тази страница