Юнкер към Лондон: Търпението ни се изчерпа

ЕС изчерпва търпението си към Великобритания заради Брекзит, предупреди председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, писа британският „Индипендънт“. В интервю за италианската държавна телевизия, Юнкер заяви, че би искал депутатите от Обединеното кралство да успеят да постигнат съгласие в следващите дни. „Имаме много търпение към нашите британски приятели, но то идва към своя край”, каза той пред РАИ. Председателят на комисията добави: „Досега знаем на какво британският парламент казва „не“, но не знаем на какво може да каже „да“.

Запитан дали може да е възможен втори референдум, Юнкер заяви, че това е въпрос изключително за британския народ. Няколко министри призоваха Тереза Мей да се вслуша във волята на депутатите. Министърът на отбраната Тобиас Елууд отбеляза, че ще подкрепи някакъв план за митнически съюз при гласуванията. Въпреки че има спекулации, че може да бъдат организирани общи избори, за да се стигне до пробив в безизходицата в парламента, повечето консерватори се противопоставят. Алистър Бърт, който подаде оставка като министър на външните работи, след като гласува срещу споразумението на Тереза Мей, заяви, че не смята, че нови избори ще бъдат полезни.

Същевременно петицията за отмяна на процедурата по член 50 от Лисабонския договор и за отмяна на Брекзит събра повече от шест милиона подписа.
Броят на подписите надхвърли пет милиона на 24 март, което превърна петицията в най-популярната, публикувана някога на сайта на британския парламент.
Правителството на премиера Тереза Мей заяви на 26 март, че няма да отмени процедурата по член 50 с аргумента, че по този начин работи в посока изпълнение на волята, изразена от британците на референдума за Брекзит през 2016 г. 
Третото поражение на сделката на Мей за напускане на ЕС, след обещанието на премиера да се оттегли при одобрение, остави един от най-слабите лидери от едно поколение да се бори с опасната криза около Брекзит – най-важната стъпка на Великобритания от Втората световна война.

Дискусиите са закрити за тази страница