Шефът на БАБХ за чумата: Основният проблем в България е "задният двор"

Борбата с чумата не може да се води само от една структура. Всички в държавата трябва да се обединят. БАБХ непрекъснато е алармирала и предлагала мерки. Последните години няма чуваемост на това, което говорим ние. Всеки коментира без дори да е специалист. Хората за съжаление не ни вярват и не ни помагат за това, което правим.

Това каза в предаването „Плюс минус“ по Нова телевизия изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев, който коментира темата за африканската чума по свинете. „Зад местата за загробване на умъртвените животни стоят много институции. Те са толкова много, че хората не могат да си ги представят. Още преди 2 години всяка община е трябвало да осигури такива места. Аз съм твърдо за загробване на животните. Към момента няма никаква опасност за заразяване на подпочвените води. Екарисажите нямат капацитет да поемат всички животни. Ще отнеме много повече време да се изгарят животните в инсинератори. Евтанизирането на животните трябва да се случи бързо. Ако решим да горим животните от Бръшлен, ще ни отнеме 150 дни. Никой в Европа не го прави. Нито една държава няма резерв от инсинератори за едно такова бедствие. Единственото изгаряне на животни е имало в Чехия, но там е нямало „заден двор“, а иживотните са били само диви. Във всички останали държави животните се загробват. Фермите, в които се избиват животни, ще могат да бъдат използвани отново, след като премине известно време на оздравяване“, категоричен бе д-р Илиев.

„Заявявам отговорно, че оградата по границата с Румъния не е отговорност на БАБХ. Прасетата съвсем спокойно могат да плуват. Днес чух мнение, че болно прасе не може да преплува Дунав. Това е така, но само ако прасето е клинично болно и има температура. 10 дни преди това прасето съвсем спокойно може да преплува реката. В момента ние спазваме европейско решение и стратегия за борба с африканската чума. Ние спазваме тези правила. Основният проблем в България е „задният двор“. Ние не получаваме никаква подкрепа от селските кметове и хората. Всички регистрирани свиневъди ще бъдат компенсирани на пазарни цени. Запознат съм, че министър Танева търси начини и нерегистрираните да бъдат обезщетени по някакъв начин, въпреки че те са нарушители“, завърши шефът на БАБХ.

Дискусиите са закрити за тази страница