Шепа дела годишно срещу трафиканти на съвременни роби в България

По брой на жертви трафикът с цел трудова експлоатация в България е на второ място след сексуалната експлоатация. Това посочи обмудсманът Мая Манолова на форум по темата, цитирана от БГНЕС.

По думите на омбудсмана престъпленията, свързани с трафик с цел експлоатация се разпознават трудно – средногодишно у нас около 20 са образуваните наказателни производства. 

„В нашата правна уредба няма дефиниция на принудителен и задължителен труд, поради което правоприлагащите органи приемат, че трябва да има задължително заплаха или насилие, за да бъде един труд принудителен”, каза прокурор Гергана Кюркчийска, административен ръководител и районен прокурор в РП – Оряхово.юдмил Попов от сектор „Трафик на хора“ – ГДБОП съобщи, че за миналата година има един доказан и осъден случай на трафик на хора с цел трудова експлоатация – в софийска област в животновъдството. „Според нашите статистики на първо място е трафикът на хора с цел сексуална експлоатация, на второ място – просията , а на трето – трафикът с цел трудова експлоатация”, допълни Попов.

Според Манолова най-сериозната причина за трудовата експлоатация е икономическото състояние, безработицата в по-слабо развитите региони в страната, ниското образование на част от населението. Манолова припомни, че по различни данни работещите бедни у нас са между 400 и 700 хиляди души.

Тя посочи и какви са съвременните форми на трудова експлоатация – неизплащане на заплатите (довело до над 3000 жалби само до обществения защитник), проблеми по линия на извънредния труд и отчитането на работното време, прекарвано често в много тежки условия.

„Терминът „трудова експлоатация” се изпари както в законодателството, така и в говореното на институции”, каза Манолова. Според нея на политиците не им е удобно да ползват този тежък термин и го заменят с елегантни форми като „нарушения на трудовите права”. 

Тя припомни, че по данни на Международната организация по труда в световен мащаб жертвите на трудова експлоатация са 21 милиона души , а приходите от трафик с цел трудова експлоатация се оценяват годишно в рамките на 3,5 милиарда евро по данни на Европол.

Дискусиите са закрити за тази страница