ЧЕЗ започва преговори за продажбата на българските си активи и с „Индия пауър“

Публикувано във факти.бг:

Чешката компания ЧЕЗ започва преговори за продажбата на българските си активи с класираната на второ място компания „Индия пауър“. От централата на чешкото дружество съобщиха за „Хоризонт“, че преговорите с „Инерком“ продължават да се водят паралелно.

В писмо до медиите от компанията на Гинка Върбакова съобщават, че фирма „Инерком“ работи за приключване на сделката и че имат валиден договор с ЧЕЗ. „Българската компания полага всички необходими усилия за изпълнение на отлагателните условия по договора.

„Става въпрос за получаване на регулаторно разрешение, на което се очаква одобрението“, обясняват от „Инерком“.

Срокът, в който те трябваше да платят, изтече на 30-и ноември.През февруари за купувач на българските дружества на ЧЕЗ, които снабдяват с ток Западна България, бе избрана фирма „Инерком“. Дотогава компанията и нейната собственичка Гинка Върбакова не бяха известни, което предизвика и редица съмнения за възможностите тя да се справи с управлението на дружествата. С казуса се занимава и парламента, а заради познанството си в Гинка Върбакова енергийният министър Теменужка Петкова дори подаде оставка, но в крайна сметка запази поста си.

Сделката не бе позволена от Комисията за защита на конкуренцията, което бе обжалвано от фирма „Инерком“. Според предварителния договор българската компания имаше 9-месечен срок да плати на ЧЕЗ, който изтече на 30-ти ноември, без да има плащане по сделката. Така чехите започват разговори с индийската „Индиа пауър“, която първоначално се яви като кандидат-купувач заедно с друга българска фирма, фалирала малко след това – Фючър енерджи. Индийците обаче твърдят, че могат да продължат и без българския си партньор и че все още имат интерес към покупката.

Същевременно, в писмо до медиите, от компанията на Гинка Върбакова съобщават, че фирма „Инерком“ работи за приключване на сделката и че имат валиден договор с ЧЕЗ, както и че полагат всички необходими усилия за изпълнение на отлагателните условия по договора.

Междувременно стана ясно, че с определение от 20-и ноември Върховният административен съд е отменил отказа на Комисията за защита на конкуренцията да одобри придобиването на българските активи на ЧЕЗ от „Инерком“.

С мотив, че отказът е незаконосъобразен, върховните съдии Нина Докторова, Румяна Монова и Красимир Кънчев са върнали преписката на Комисията. Тя обаче е обжалвала определението пред петчленен състав на Върховния административен съд, казаха за „Хоризонт“ от съда.

Дискусиите са закрити за тази страница