Часовникова кула Биг Бен (Big Ben)

Биг Бен е несъмнено най-прочутият часовник на света.

Историята на Биг Бен започва преди повече от 150 години. Красивата лондонска часовникова кула в северната част на на Уестминстърския дворец е построена през 1858 година по проект на архитектът Агустус Пугин като част от плана на Чарлз Бари за построяването на нов дворец, след като старият изгорял по време на пожар през 1834 година. През 1844г. Чарлз Бери иска субсидия от парламента за вграждането на голям часовник с камбана в 93м кула Св Стефан, който да отмерва най-точното време в Англия и камбанния звън да се чува в цял Лондон.

Часовникът с диаметър 7 м и на височина 55 м от земята е дело на на часовникаря Едуард Джон Дент и сина му Фредерик Дент. Пускането в действие на часовниковия механизъм става тържествено на 7 септември 1859 година.

Камбаната на кулата е направена от мед и калай, тежи 13.5 тона, висока е 2.2м и широка 2.9 м. Наречена е Биг Бен на Сър Бенджамин Хол, чието име е гравирано върху нея. Интересно, е че леярницата, където е излята камбаната, все още работи на същото място и днес. Има и 4 по-малки звънци, които отброяват четвърт часовете и се наричат „малките бен“.

Независимо от факта, че Биг Бен е популярното название на камбаната, много често така наричат часовника и кулата, в която той се намира. Кулата няма асансьор, така че пред желаещите да се качат има 334 стъпала.

Коментари

Вашият коментар