Чакаме указания от ЕК за родителския отпуск

Българското правителство очаква конкретни указания от Европейската комисия за това дали да премахне правото на годишен платен отпуск за периода на майчинството. Това съобщи заместник-министърът на труда Зорница Русинова, цитирана от Darik,bg

Коментарът й бе във връзка с искането на бизнеса времето, през което работникът е бил в родителски отпуск, да не се взема предвид при изчисляване на полагаемия годишен платен отпуск. От националните работодателски организации се позоваха на решение на Съда на Европейския съюз, че отпускът за отглеждане на малко дете не се признава за трудов стаж, който дава право на платена почивка.

Колкото до другото искане на бизнеса – за намаляване на периода на платеното майчинство, Русинова обяви, че политиката на правителството е да стимулира майките да се връщат по-бързо на работа, а не да ги санкционира.

 
Преди няколко седмици националните работодателски организации изпратиха писмо с исканията си за промени в Кодекса на труда до вицепремиера Валери Симеонов и социалния министър Бисер Петков. 

„Конкретните текстове в Кодекса на труда тепърва ще преценим доколко съответстват на решението на съда. Очакваме указания от ЕК, защото това касае всички страни членки“, заяви Русинова.
 Другото искане на бизнеса – първата година от майчинството да се намали с два месеца и половина, защото трудовият пазар има нужда от кадри, Русинова отхвърли със следните аргументи: „Считам, че извоюваното право е право и по-скоро не можем да имаме директна връзка между демографията, степента на раждаемост и периода на майчинство. По-скоро политиките, които прилагаме в последно време от гледна точка на мотивиране на майките по-рано да се връщат на работа, са по-ефективни. От там нататък е въпрос на личен избор, защото комбинацията между осигуряването на достатъчна образователна инфраструктура, в големите градове имаме недостиг на детски градини. И тук дойде моят призив през миналата седмица към работодателите – да организират детски кътове, ясли на място, където работят хората. Не е обаче голям интересът от страна на работодателите“.

 
Русинова посочи още, че прилагането на гъвкаво работно време е практика основно за служителите на държавната администрация, но не е толкова разпространено в частния бизнес.

Дискусиите са закрити за тази страница