Чавушоглу призова светът да признае Източен Йерусалим за палестинска столица

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу призова светът да признае Източен Йерусалим за палестинска столица, предадоха БТА и Ройтерс. Призивът бе отправен при откриването на извънредна среща на върха на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС).

„Първо, палестинската държава трябва да бъде призната от всички останали страни. Ние всички заедно трябва да се борим за това“, каза Чавушоглу пред външните министри, които се събраха преди същинската среща на ОИС.

„Трябва да насърчим другите страни да признаят палестинска държава въз основа на границите от 1967 г. и със столица Източен Йерусалим“, подчерта министърът.

Турция, като ротационен председател на ОИС, свика извънредната среща в Истанбул днес по инициатива на президента Реджеп Тайип Ердоган след решението на САЩ да признаят Йерусалим за столица на Израел.

Целта на срещата на ОИС – организация, в която участват над 50 мюсюлмански страни – е да се изработи съвместен отговор на решението, обявено от Доналд Тръмп на 6 декември.

Дискусиите са закрити за тази страница