Ципрас иска гласове и от опозицията в подкрепа на договора с Македония

Правителството на гръцкия премиер Алексис Ципрас очаква договорът за разрешаване на спора за името на Република Македония да бъде одобрен от поне 180 народни представители. Това съобщават няколко портала в Гърция. В парламента в Атина има 300 депутати. Управляващото мнозинство на премиера Ципрас разполага със 154 депутати. В правителството в момента се води дебат как след като Договорът влезе в Народното събрание той да получи подкрепата на 180 депутати, предаде БГЕС.

„Ако се постигне споразумение с Бивша югославска република Македония, сътрудниците на премиера обсъждат варианта как той да бъде внесен в парламента и да бъде одборен, но не с обикновено мнозинство. Дебатите имат за цел да се увеличи мнозинството на 180 народни представители. Това е необходимо, защото става въпрос за международен договор и той не трябва да бъде приет с обикновено мнозинство“, съобщава гръцкият портал in.

Друг гръцки портал Eurotoday уточнява: Няма конституционно задължение гръцкият премиер да търси подкрепата от 180 депутати, но както обяснява един негов сътрудник, разрешаването на един национален въпрос, който стои нерешен вече 25 години, не трябва да се приема с обикновено мнозинство“.

Гръцкият министър на външните работи Никос Кодзияс приключи с консултациите с политическите партии в страната. Той подробно информира за хода на преговорите между властите в Скопие и Атина. На 12-ти април се очаква нова среща между македонският министър на външните работи Никола Димитров и Никос Кодзияс. Тя ще се състои в Охрид, в Република Македония.

Дискусиите са закрити за тази страница