Хуан Гуайдо обяви, че е започнал последният етап от плана за сваляне на Мадуро

Венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо обяви началото на последния етап от плана за сваляне на президента Николас Мадуро, предаде ДПА. Гуайдо заяви това в публикуван в Twitter видеозапис, на който е с опозиционния политик Леополдо Лопес и членове на въоръжените сили.

„Народът на Венецуела постави началото на края на узурпацията. В този момент съм на среща с основните военни подразделения на въоръжените ни сили, започвайки заключителния етап на операция „Свобода“, написа Гуайдо в Twitter

Лопес, който беше под домашен арест от юли 2017 г., съобщи в Twitter, че е бил освободен от военните и призова венецуелците да излязат по улиците на мирни протести.

Гуайдо каза, че е във военновъздушна база „Ла Карлота“ в Каракас и прикани поддръжниците си да се съберат там.

Малко след като лидерът на опозицията заяви, че е подкрепен от група „смели войници“, правителството осъди извършващия се „опит за държавен преврат“, предаде Франс прес.

„В момента сме на път да влезем в сблъсък и да неутрализираме малка група изменници сред военните, разположили се на естакадата „Алтамира“, за да насърчат държавен преврат“, съобщи в Туитър министърът на комуникациите Хорхе Родригес и „пучистката десница“ в опит за преврат. „Призоваваме народа да остане максимално бдителен, за да предотвратим, заедно със славните ни боливарски въоръжени сили, опита за преврат и да запазим мира“, добави той.

Верният на президента Мадуро председател на Конституционното събрание на Венецуела Диосдадо Кабельо призова поддръжниците на правителството да се съберат пред президентския дворец в Каракас.

Министърът на отбраната генерал Владимир Падрино Лопес каза, че въоръжените сили остават „твърдо в защита на законното“ управление на президента Николас Мадуро.

В поредица постове в Twitter той подчерта, че всички военни части в страната са съобщили, че обстановката в казармите и военните бази е обичайната, посочва Ройтерс.

Дискусиите са закрити за тази страница