Хиляди се събраха в София в подкрепа на правителството” (ОБНОВЕНА, ВИДЕО)

Хиляди хора се събраха в района на храм-паметник „Александър Невски“, за да изразят подкрепата си за правителството. Те се обявиха против внесения вот на недоверие срещу кабинета. За пореден ден беше заявена и подкрепа за отстранения с гласовете на ГЕРБ, ДПС, „Има такъв народ“ и „Възраждане“ председател на парламента Никола Минчев. Пред паметника на цар Освободител симпатизанти на „Възраждане“ също се събраха, но с искане правителството да подаде оставка.

Заради това, че протестите са заявени близо до сградата на парламента, а и заради потенциала от конфликти между различните групи протестиращи, Столичната община и столичната полиция предприеха нужните мерки за физическо разделяне на протестиращите групи. Водни оръдия, които се използват за разпръскване на масови безредици, са разположени около Народното събрание. Подменени са и голяма част от оградите.

По-рано през деня на същото място имаше още няколко протеста. Всички те бяха против правителството. 

 Към събралите се в подкрепа на кабинета се включи и Никола Минчев. Той участва в продължилите над 8 часа дебати по вота на недоверие, който ще бъде гласуван утре вечер.

Сред тълпата е и зам.-министърът на земеделието Иван Христанов, който се движи с охрана от Национална служба за охрана заради получени заплахи след разкритията на управляващите за ГКПП „Капитан Андреево“.

Никола Минчев благодари отново на всички, които се събраха и тази вечер в подкрепа на правителството. Малко след изказването му, около 20 ч., пред хората застана и премиерът Кирил Петков.

„Вие правите така, че да си заслужава. Вярвам, че каквото и да се случи след утрешния вот, нищо не може да ни спре. Докато сме заедно, нищо не може да ни спре и никой не може да превземе България. Днес и утре вие сте важните. Няма да предадем каузата, няма да спрем“, заяви Петков. Той дойде със съпругата си и преди да се качи на трибуната спря, за да говори с хората.

След него микрофонът взе вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. „Ще победим всички, които искат да върнат България назад“, каза той пред събралите се на демонстрацията. Той благодари на хората на площада и каза, че именно те са причината управляващите да не се отказват пред трудностите. Добави, че ще продължат да се борят, „за да си отвоюваме държавата обратно“.

 

Дискусиите са закрити за тази страница