Хиляди протестират в Румъния заради промени в НПК и отстраняването на Лаура Кьовеши

Хиляди хора протестираха в Букурещ и и други градове в Румъния срещу смекчаване на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), което според тях ще затрудни борбата с корупцията, предаде БТА.

 

„Няма да отстъпим“ и „Крадци“ скандираха близо 5000 демонстранти пред сградата на правителството в Букурещ.

Те размахваха знамена на Румъния, САЩ и ЕС и наричаха „Червена чума“ управляващата Социалдемократическа партия.

Шумни демонстранти влязоха и в сградата на парламента, придружени от депутати на опозиционния Съюз за спасение на Румъния, в момент, когато министър-председателката Виорика Дънчила изнасяше реч от трибуната за наближаващото румънско ротационно председателство на ЕС в първата половина на 2019 г.

На няколко пъти имаше сблъсъци със силите на реда. Арестувани са осем души, сред които един германски журналист.
Хиляди души протестираха и в градове като Брашов, Сибиу, Тимишоара, Яш и Клуж.

В понеделник късно вечерта доминираният от социалдемократите парламент прие изменения в Наказателно-процесуалния кодекс, които според опозицията имат за цел да защитят закононарушители.

Сред измененията има намаляване на броя нарушения, за които дадено лице може да бъде пратено във временен арест и драстично ограничаване на времетраенето на следствените действия.

Според президента десноцентрист Клаус Йоханис редица изменения целят да фаворизират председателя на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня, който може да поиска преразглеждане на присъдата си от две години затвор условно за изборна измама, която от 2016 г. му забранява да се кандидатира за премиер.

Днес освен това румънският Върховен касационен съд трябва да обяви присъдата си срещу Драгня по обвинение в подстрекаване към злоупотреба със служебно положение в качеството му на председател на Окръжния съвет на окръг Телеорман в афера с фиктивни работни места.

В края на май Конституционният в съд в Румъния задължи президента Клаус Йоханис да отстрани Лаура Кьовеши – ръководител на специализираната прокуратура, която разследва престъпления сред висшите държавни служители и корупция. 45-годишната Лаура Кьовеши се превърна в символ на борбата с корупцията в съседна Румъния. Тя обаче не се харесва на управляващите. Правосъдният министър на Румъния Тудорел Тоадер поиска от президента Кьовеши да бъде освободена от поста си, като я обвини в престъпване на правомощията, неуважение на авторитета на парламента и в клеветнически изявление относно властта в Румъния в западните медии.

Дискусиите са закрити за тази страница