"Хамас" отказа да се разоръжи, плаши да атакува Израел

Палестинското движение „Хамас“ отново отказа да се разоръжи преди ключовия краен срок за постигане на помирение, като вместо това заплашва да извърши нападения срещу Израел в окупирания Западен бряг, съобщава „Франс прес“.

До петък ислямисткото радикално палестинско движение трябва да предаде контрола върху Ивицата Газа на международно признатото палестинско правителство, чието седалище е в Западния бряг.

Но бъдещето на въоръженото крило на „Хамас“ – бригадите „Езедин ал Касам“, остава неясно.

„Оръжията на съпротивата са червена линия, която не подлежи на обсъждания“, изтъкна Калил ал Хая, който е заместник-началник на „Хамас“ в Газа, имайки предвид бригадите „Касам“.

„Тези оръжия ще бъдат преместени в Западния бряг за борба срещу окупацията. Наше право е да се противопоставяме на окупацията, докато не свърши“, допълниха от „Хамас“.

Около 400 хил. израелци живеят в Западния бряг, в селища, смятани за незаконни съгласно международното право, заедно с около 3 млн. палестинци.

В Газа, която „Хамас“ управляваше след завладяването ѝ през 2007 г., няма израелски заселници, след като Израел се изтегли през 2005 г.

САЩ и Израел заявиха, че ще отхвърлят всякакво споразумение, водещо до правителство на единството, включващо „Хамас“, освен ако не се разоръжи.

Палестинският президент Махмуд Абас също така изтъкна, че в палестинските територии ще има само една сила за сигурност.

Споразумението за помирение, подписано на 12 октомври в Кайро, не уточнява бъдещето на бригадите „Касам“.

Дискусиите са закрити за тази страница