Френските банки треперят от "жълтите жилетки"

Френските банки призоваха да бъде сложен край на агресията срещу техните офиси при демонстрациите на „жълтите жилетки“, предаде Франс прес.

Призивът е в статия днес във френския вестник „Монд“.

„Дойде времето всички да осъдят насилието срещу банките“, написаха шестимата членове на изпълнителния комитет на Френската банкова федерация – организация, която защитава интересите на всички банки във Франция.

В комитета влизат директорите на шестте големи френски банкови учреждения Бе Пе Се Е (BPCE), Бе Ен Пе Париба (BNP Paribas), Креди Мютюел (Credit Mutuel), Банк Постал (Banque Postale), Креди Агрикол (Credit Agricole) и Сосиете Женерал (Societe Generale).

Очаква се днес „жълтите жилетки“ да излязат на демонстрации за двадесети пореден път въпреки забраните и опасността от нови сблъсъци със служителите на реда.

„Необходимо е да бъде сложен край на това неоправдано насилие. Настояваме да бъдат създадени условия, при които колегите ни да могат спокойно и безопасно да упражняват професията си. От близо четири месеца стотици банкови офиси се превърнаха в мишени и бяха разграбени и подпалени, а нашите банкови консултанти бяха заплашвани с физическа саморазправа“, написаха шестимата членове на изпълнителния комитет.

Те подчертаха, че френските банки са на първо място в списъка на данъкоплатците във Франция.

Общо 760 банкови офиси бяха повредени от началото на демонстрациите на „жълтите жилетки“, отбелязва Франс прес.

Във Франция има общо около 37 000 офиси на банки, в които работят над 360 000 служители.

„Жълтите жилетки” се събират за нови протести днес, в 20-ата последователна събота, въпреки забраните след проявите на насилие и вандализъм при предишните им акции, предаде АП.

Шествия се организират днес в Париж, Бордо и други градове, за да се поддържа натискът над президента Макрон или да води по-социална политика в помощ на работниците, или да подаде оставка.

Протестиращите искат освен това да изразят солидарност със 73-годишната Женевиев Льоге, която бе блъсната от полицай и ранена в главата при протестите миналия уикенд в Ница. „Всички сме Женевиев“, гласи онлайн призив за днешните протести.

В Париж шествието ще започне от Левия бряг на Сена и ще премине край Айфеловата кула. Протести на булевард Шанз’Елизе са забранени след вандалските прояви в предишни уикенди, напомня АП.

Дискусиите са закрити за тази страница