Финансовото министерство отпуска възмездна помощ за БДЖ

Министерството на финансите обмисля отпускането на възмездна финансова помощ за БДЖ. 
Това коментира пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов, който участва във форум: „Услугите от общ интерес – двигател на устойчивото развитие и растежа в Европа“.Министър Горанов поясни, че помощта ще е безлихвена в рамките на утвърдената от ЕК държавна помощ за преструктуриране. Помощта ще дойде от фискалния резерв. Надеждата е да бъде ускорена концесията на Летище София, за да бъдат възстановени средствата.

Ежегодно над 200 млн. лв. субсидии получава БДЖ „Пътнически превози“. „Проблемите там са от години. Заварихме над 800 млн. дългове на компанията – вече са намалени на около 300“, допълни финансовият министър.

Горанов уточни, че в краткосрочен план от Министерството на финансите се очаква да осигури малко над 20 млн. лв. Малко над 100 млн. лева са необходими за разплащане на облигационния заем.

„Надявам се че до края на тази година ще има напредък по отношение на концесията“, коментира Горанов във връзка със сроковете за връщане на възмездната помощ.

Той коментира, че не е проблем само да се плати сметката. Тук трябва да се положат целенасочени усилия жп транспорта да се приоритизира.

Горанов коментира още, че очевидно е трудно на компанията да се справи сама и тук са възможни и допустими дори ограничения на автобусния транспорт, така че да се даде възможност да се приоритизира тази политика.

„Аз не твърдя, че трябва да забраним автобусните превози, но не е нормално на всеки 15 минути да тръгва автобус за Бургас и ние да очакваме, че някой ще се качи на влака“, коментира още финансовият министър.

Междувременно изпълнителният директор на БДЖ Владимир Владимиров обяви, че без държавна помощ БДЖ спира. „Ако няма държавна намеса в БДЖ, а смятам, че това трябва да бъде направено, железницата трябва да спре“, категоричен е Владимиров.

„От сметките има изтекли 20 млн. лв. Съдът е определил да бъдат взети 40 млн. лв., като на този етап са изтеглени половината“, поясни Владимиров.

По думите му за момента положението в железниците в краткосрочен план е спокойно, защото са побързали да изплатят заплатите на своите служители преди сметките да бъдат запорирани.

„Следващият месец обаче ще бъде много голям проблемът – няма да е само заради заплатите, няма да можем и на доставчиците да плащаме“, каза Владимиров.

„Държавата трябва да се намеси с една сума. Миналата година в края тя се намеси, тази година остатъкът трябва да бъде платен“, допълни той.

Дискусиите са закрити за тази страница