Фандъкова: Готвеният граждански протест пред общината е политическа поръчка

Акцията на Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система е политическа кампания, а не гражданска. Така коментира отправените по-рано днес искания за промени в приема в детска градина и в първи клас, кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери новоизградената сграда-филиал към 76-та детска градина „Сърничка” в район „Младост”, предаде БГНЕС.

Тя заяви, че е неоснователно искането на инициативния комитет да бъде отстранен директорът на дирекция „Образование” в Столичната община Мария Минчева и това няма да се случи. Фандъкова добави, че системата е стабилна и работи добре. „Внимателно следя сигналите, които тази организация подава от няколко месеца. Направихме редица проверки, направихме и редица промени. Навсякъде където са установени нарушения се предприемат мерки. Наложени са санкции, а в Горна баня, директорката беше отстранена, защото беше приемала деца със заболявания без документи, доказващи това и в съчетание с финансови злоупотреби. Аз съм безкомпромисна спрямо случаите, където са установени нарушения. За всеки сигнал сезирам полицията и прокуратурата проверяват всички сигнали, които се пускат и към тях. Някои разследвания вече приключиха. Няма установени престъпления. Този процес ще продължи, както и проверките от наша страна”, заяви Фандъкова.

По отношение на укора на гражданите, че не се строят детски градини, той е напълно неоснователен. „Те говорят затова, че не се строи в райони където има недостиг. Цитират район „Витоша”, където се открива нова градина. Говорят за това,че няма планове за строителство в „Манастирски ливади”. Там градината е проектирана. Средствата са заложени. Тя е една от деветте, които започват да се строят, в „Кръстова вада” строим също. Остава и проблемът с липсата на места за построяване на детски градини и училища в централната градска част, както е във ВЕЦ „Симеоново”. Наложи се да се обърнем към Българската православна църква и съм благодарна на Патриарха, който даде благословията си игуменката на Драгалевския манастир да ни предостави за ползване два терена, на които да изградим училища, а във ВЕЦ „Симеоново” детска градина. Политиката ни по отношение на детските градини и ясли е очевидно добра и тъй като няма за какво да ни атакуват, ни атакуват с измислици. Абсолютно всичко, което прочетох досега е това, което ние работим и изпълняваме през последните години- и електронната система за записване, и подреждането на записваните деца с хронични заболявания. Смятам, че да Се обобщава и да се атакуват всички директори на детски градини и училища в София е абсолютно неправилно. Аз приемам това като политическа атака”, подчерта кметът. 

Тя обясни още, че от 10 години заседава работна група, която сега трябва да изработи списъка с хронични заболявания, при които децата трябва задължително да се социализират. „Години наред се използваше една Наредба на Министерството на здравеопазването с един списък. При запитвания, които направихме към министерството стана ясно, че този списък е за прием на деца в болници и той не може да бъде използван за записване в детска градина”, уточни Фандъкова.
Кметът заяви, че нито един директор не може да оспори решение на лекарска комисия, както и, че няма механизъм да провери истинността на документа. Фандъкова коментира, че е недопустимо директори и учители, които полагат грижа за децата ни да работят в стрес и да бъдат третирани като престъпници, затова призова да се спре с насаждането на тази психоза и да не се представят единични случаи като масови.

 

Дискусиите са закрити за тази страница