Урсула фон дер Лайен: Искаме Украйна в ЕС

ЕС иска Украйна да се присъедини към блока, обяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в интервю за Евронюз, предадоха световните агенции.
Те са едни от нас и искаме да са член на ЕС, каза фон дер Лайен.

Украйна участва в някои европейски процеси, например интеграцията на украинския пазар към единния пазар на ЕС. Имаме тясно сътрудничество в енергетиката и други сфери, посочи тя.

Въпреки подкрепата за членство в ЕС обаче тя не даде индикации, че това ще е бърз процес.

Коментарите й бяха направени часове, след като ЕС обяви, че ще доставя оръжие на Украйна, за първи път в историята на съюза, отбелязва Ройтерс.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски съобщи в Twitter, че е обсъдил по телефона с председателката на Европейската комисия въпроси, свързани с предоставянето на военна и финансова помощ от ЕС на Киев.

Проведох телефонен разговор с председателката на ЕК. Говорихме за конкретни решения относно засилването на отбранителната способност на Украйна, макрофинансовата помощ и присъединяването на Украйна към ЕС, посочи Зеленски.

Вчера президентът на Латвия Егилс Левитс заяви, че ЕС трябва незабавно да предостави на Украйна статут на кандидат членка. Аналогични предложения имаха и президентите на Полша и Литва Анджей Дуда и Гитанас Науседа.

Дискусиите са закрити за тази страница