Урсула фон дер Лайен: Европейския начин на живот няма да ни го отнеман нито отвън, нито отвътре

ЕС не може да позволи на другите „да ни отнемат езика “, каза новоизбраният председател на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, подчертавайки решителността си да посочи Маргаритис Схинас за „заместник-председател за защита на нашия европейски начин на живот“, съобщи „Политико“, предаде БГНЕС.

„Видяхме, че чуждестранни сили се намесват в нашите избори отвън”, пише Фон дер Лайен в публикувана в множество европейски вестници позиция. “И видяхме домашни популисти с евтини националистически лозунги да се опитват да ни дестабилизират отвътре. Не трябва да допускаме тези сили да похитят определението за европейския начин на живот. Те искат то да означава обратното на това, което е. ”

Критиците на името на ресора на Схинас, който включва миграцията в мандата му, го осъдиха като „игра по свирката“ на десни екстремисти. Френската крайнодясна лидерка Марин льо Пен одобри новото наименование в реч в неделя, като го нарече “идеологическа победа”.
Председателят на следващата Еврокомисия призна, че употребената от нея на фраза „европейски начин на живот“ е предизвикала дебат, но според нея „това е дебат, който трябва да имаме“.

“Разбира се, думите имат значение”, написа тя. “Признавам това. За някои европейският начин на живот е термин с политически заряд. Но ние не можем и не трябва да позволяваме на други да ни отнемат езика от нас: това също е част от това, което сме” , допълни фон дер Лайен.
„Трябва да се гордеем с нашия европейски начин на живот във всичките му форми и измерения и трябва постоянно да го съхраняваме, защитаваме и подхранваме. Ето защо това беше един от шестте водещи принципа в моите политически насоки, които получиха подкрепата на Европейския парламент през юли”, каза още тя.

Фон дер Лайен отбеляза, че е платена висока цена за европейския начин на живот: „Никога не трябва да се приема за даденост – това не е нито даденост, нито е гарантирано. Доказателството за това е, че към начина ни на живот се отправят предизвикателства всеки ден – както от антиевропейците отвътре, така и от тези отвън“.

Дискусиите са закрити за тази страница