Управляващите партии в Италия се разбраха за коалицията, обявяват премиера днес

Двете италиански партии, които получиха най-много гласове на изборите през март, Движение „Пет звезди“ на Луиджи ди Майо и „Лига“ на Матео Салвини постигнаха споразумение за управление вчера и се очаква да обявят днес името на премира, който са избрали да оглави бъдещото им правителство, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Лидерите на двете партии ще се срещнат по-късно днес с президента Серджо Матарела в президентския дворец Куиринале. Те ще запознаят държавния глава с детайлите от постигнатото между тях споразумение.

Италиански медии вече правят спекулации за името на премиера, който двете партии ще предложат. Споменават се имената на 62-годишния икономист Гуидо Табелини, на дипломатката Елизабета Белони, на 50-годишния Микеле Джерачи, който е професор по икономика в Шанхай, и на президента на италианските корабостроителници Финкантиери, 63-годишния Джампиеро Масоло.

Според италианската конституция министрите в правителството се назначават от президента по препоръка на избрания премиер.

Двете евроскептични и антисистемни партии са постигнали съгласие по въпроса да се промени пенсионната реформа. Компромис е бил постигнат и за промяна в плоския данък.

Най-деликатният въпрос между двете партии е този за имиграцията, като „Лига“ защитава по-твърд подход в сравнение с Движение „Пет звезди“.

Дискусиите са закрити за тази страница