Уестминстърско абатство (Westminster Abbey)

В началото на IХв на мястото на Уестминстърския комплекс се е намирала саксонската църква Св Петър, известна като западния манастир (West Minster). Век по-късно, тя е реконструирана в бенедитско абатство в нормански стил и е осветена през 1065г. Грандиозният храм по нищо не отстъпвал по големина и величие на настоящото абатство, но до днес са съхранени само част от подземните проходи и криптата- съкровищница.

Средата на 13 век, при Хенри III започва реконструкция на абатството, продължила близо три столетия за да стигне до днешния си готически облик. Към абатството има параклис, построен през 1503г. от Хенри VII и носещ неговото име.

Абатството е сред най-важните готически сгради в Англия. В него са били короновани множество английски крале. Църквата се счита и за последен дом на 17 монарси. В Абатство Уестминстър са разположени гробниците на някои Англо-саксонски светци, на крале и кралици, учени и много други велики личности (Уилям Шекспир, Чарлз Дарвин, Исак Нютон, Чарлз Дикенс, Георг Хендел).

Коментари

Вашият коментар