Уестминстърски дворец (Palace of Westminster)

Навярно най-запомнящата се панорама на английската столица Лондон е импозантната архитектура на Уестминстърския дворец (Palace of Westminster), който стои гордо от векове точно на северния бряг на река Темза. Уестминстърският дворец, или сградата на Парламента, както е известен, е променял драстично облика и функциите си в течение на близо хиляда години историята. През Xв започва строителството му като резиденцията на Едуард Изповедника ( 1042 г.). Пет години след смъртта му, неговият син Уилям Руфуса построява Уестминстърската зала (Westminster Hall), а през XIII в крал Хенри III допълнително разширява дворецовия комплекс, а три от неговите великолепни апартаменти са оцелели до 19-ти век.

През 1265г в Уестминстърският дворец е свикан и първият английски парламент, превръщайки се в седалището на английското правителство вече повече от 700 години. Само за 30 години парламента става по- демократичен и неговите представители вече не само се назначавали, а и избирали. Тъй като първоначално е кралска резиденция, Уестминстърският дворец не включва специално построени зали за двете камари. Камарата на лордовете най-напред заседава в скромната средновековна зала в южния край на комплекса, известна като Залата на кралицата. По-късно Горната камара заседава в по-голямата Бяла зала, която преди това се е използвала от Съда за искове.

След пожара през 1834 година Уестминстърската зала, Кулата на скъпоценностите, криптата на параклиса Сейнт Стивънс и галериите са единствените оцелели части от цялата структура. Реставрация на Уестминстърския дворец продължава 30 години. Проектът е дело на сър Чарлс Бари (1795–1860 г.) и неговия асистент Огъстъс Уелби Пюджин (1812–1852 г).

През Втората световна война дворецът е ударен 14 пъти от бомби.

Днес Уестминстърският дворец е седалище на двете камари на Парламента на Обединеното кралство – Камарата на общините и Камарата на лордовете. В сегашния си вид тази забележителна постройка в Лондон е издигната през 19 век, но тя все още пази структури, които датират от първоначалния вид на архитектурния ансамбъл. Това са Уестминстърската зала, която днес се използва за големи обществени церемониални събития и Джуъл Тауър, известна като Кулата на скъпоценностите.

Коментари

Вашият коментар